loader-img
loader-img-2
بعدی
بعدی بازگشت
بعدی بازگشت

تطور مفهومی رصد فرهنگی

ناشر راه دان

نویسنده موسی عنبری

سال نشر : 1389

تعداد صفحات : 96

هم اکنون غیرقابل سفارش!

معرفی کتاب

نزدیک به ده سال است که موضوعات «رصد فرهنگی» و «مهندسی فرهنگی» در گفتارها و نوشتارها، خاصه در نهادهای فرهنگی مطرح شده و مورد بحث قرار گرفته اند. این مقولات به طور واضح از اهداف و برنامه های مهم شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده و در گفتارهای مسئولان فرهنگی کشور و برخی مطالعات پژوهشی پیگیری شده اند؛ مهم تر از همه در بیانات مکرر رهبر انقلاب دیده می شوند.
پرسش این است که دلیل تاکید مسئولان سازمان ها و پاره ای از محققان حوزه فرهنگ بر این موضوع چیست؟
مراد و منظور ایشان از طرح و تفکیک چنین مفاهیمی چیست؟
چه ابعاد و ویژگی هایی برای این مفاهیم متصور بوده اند؟
نکته و پرسش دیگر اینکه، با وجود اهتمام مسئولان به این مقولات، چرا سرعت حضور این مفاهیم در ادبیات دانشگاهی و درسی کند بوده و بیشتر در سطح گفتارها و پژوهش های سازمانی بویژه در شورای عالی انقلاب فرهنگی باقی مانده است؟
باید دلایل این موضوع را کاوید.

واقعیت این است که موضوع فرهنگ و مدیریت آن در کشور، گفتمان مبسوطی یافته و ادبیات گسترده ای به خود اختصاص داده است. اساسا مهمترین آرمان ها و منویات انقلاب اسلامی، احیاء و تقویت عناصر فرهنگی اسلامی بوده است. تاسیس مراکز فرهنگی و مهم تر از همه ستاد و سپس شورای عالی انقلاب فرهنگی بازنمای این امر است.
این نهاد مسئول اصلی تصمیم پژوهی و تصمیم گیری فرهنگی در کشور بوده است. حضرت امام خمینی برای این نهاد، نقش مهم گسترش مظاهر فرهنگ اسلامی و زدودن فرهنگ غربی در دانشگاه را می دید.
حضرت آیت الله خامنه ای در بیانات خود تا سال 1375 بیشتر بر موضوعات و مضامین فرهنگی لازم الاجرا در دانشگاه ها و جامعه توسط دستگاه های فرهنگی بویژه شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید داشته است. اما از سال 75 به بعد سخنان ایشان ضمن اشارت به موضوعات متعدد فرهنگی فوق، به طور مکرر و موکد بر مقولات مدیریت، رصد و مهندسی فرهنگی متمرکز است. مفهوم رصد فرهنگی نیز از این سلسله گفتارها پا گرفته و در ادبیات فرهنگی وارد شده است.
هدف این نوشتار، تعریف، تحدید و ترسیم ابعاد مفهوم رصد فرهنگی با استناد به مجموعه تعاریف موجود در گفتارهای مسئولان (خاصه منویات رهبر انقلاب اسلامی) و پژوهش های علمی انجام شده است. این طرح به تفصیل و تشریح نظرها و دیدگاه ها نمی پردازد، بلکه به تلخیص و تجمیع آنها تا رسیدن به نظری واحد می اندیشد.
این نوشتار منبعی پشتیبان برای تعریف مفهوم رصد فرهنگی است و حاوی مضامین زیر است:
1- خاستگاه و پیشینه مفهوم رصد فرهنگی
2- فضای شکلگیری و شأن ترکیب رصد فرهنگی
3- بررسی و نقد تعاریف ارائه شده از این مفهوم
4- بررسی جایگاه و نفوذ این مفهوم در ادبیات و فضای علمی و فرهنگی کشور
5- تشریح ابعاد و بیان مولفه های کلان این مفهوم
کاربر گرامی توجه داشته باشید که این بخش صرفا جهت ارائه نظر شما در رابطه با همین مطلب در نظر گرفته شده است. در صورتی که در این رابطه سوالی دارید و یا نیازمند مشاوره هستید از طریق تماس تلفنی و یا بخش مشاوره اقدام نمایید.
نام و نام خانوادگی
پست الکترونیک
نظر
کد امنیتی
شما هم می توانید گزیده انتخابی خود از کتاب را ثبت کنید.
نام و نام خانوادگی
عنوان
برگزیده
کد امنیتی
محصولات مرتبط
بازدیدهای اخیر شما